بطری های پلاستیکی، لیوان های قابل بازیافت شدن قهوه، بسته های بیرون بر یکبارمصرف، پلاستیک های نازک برای بسته بندی غذا (cling film) و … .
اینها فقط بعضی از وسایلی هستند که ما هر روز استفاده می کنیم و دور می اندازیم. بدون اینکه بدانیم آیا برای ما سالم و مناسب هستند یا نه؟
تحقیقات اخیر نشان می دهند که تمامی پلاستیک های مورد استفاده ما، حتی آنهایی که برچسب ” BPA free ” دارند، دارای مقداری مواد شیمیایی سمی هستند که وارد غذاها و نوشیدنی های ما میشوند، که در ایجاد طیف گسترده ای از بیماری ها مانند مشکلات هورمونی و سرطان ها نقش بسزایی دارند.
BPA مخفف کلمه «بیسفنول آ» است. این ماده شیمیایی در ساخت بطری های پلاستیکی استفاده می شود و در بدن انسانها و به خصوص کودکان ایجاد خطر میکند.
تولید و توزیع پلاستیک میزان بسیار بالای رد پای کربنی دارد. با توجه به اینکه بسیاری از این محصولات یکبارمصرف هستند و در نهایت پس از مدت کوتاهی پس از تولید به زباله تبدیل می شوند، این میزان تولید کربن به سرعت در حال افزایش است.
بازیافت هم بهترین راه برای حل این مشکل نیست. زیرا هیچ محصول پلاستیکی قابلیت بازیافت شدن به حالت اولیه اش را ندارد. به طور مثال یک بطری آب بعد از بازیافت هیچگاه قابلیت بطری آب شدن را نخواهد داشت.
در بهترین حالت این محصولات تبدیل به محصولاتی مثل پارچه های پلاستیکی میشوند و در بدترین حالت بلافاصله بعد از استفاده، تبدیل به زباله شده و در زباله دانی ها، کنار جاده های بیرون از ششهر و راه های آبی و اقیانوس ها انباشته میشوند، جایی که تا ابد در آنجا میمانند.
سرانجام پلاستیک به ذرات سمی ریز تبدیل میشود که توسط پلانگتون ها و ماهی ها خورده میشوند و وارد زنجیره غذایی ما می گردد. یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ تخمین زد که ۹۰ درصد پرندگان دریایی جهان و ۲۵ درصد ماهی ها در شکمشان پلاستیک دارند! انتظار داریم که تا سال ۲۰۵۰ پلاستیک بیشتری را در اقیانوسها نسبت به ماهی ها ببینیم.
ما فکر میکنیم، وقت آن رسیده است که از اقیانوس ها به عنوان یک زمین مملو از پلاستیک استفاده نکنیم. ما نیاز به یک اقدام فوری برای تغییر دادن فرهنگ استفاده از یکبارمصرف ها، و یک حرکت رو به رشد برای برگرداندن بعضی از ارزش ها از گذشته داریم.
انتخاب کنیم که داشتن محصولات کمتر ولی با کیفیت بهتر که از مواد ایمن ساخته شده اند و برای بقا طراحی شده اند، بهتر از آن است که زندگی مان را با محصولات ارزان، یکبارمصرف، بی کیفیت و ساخته شده از مواد سمی پر کنیم. وسایل ایمن با پایداری طولانی، هم برای سلامتی ما بهتر است و هم برای زمین.
اقدامات ساده ی بسیاری هست که شما میتوانید انجام دهید. تا تغییری مثبت در مقابله با آلودگی پلاستیک ایجاد کنید. تمیز کردن ساحل، جمع کردن زباله ها در شهرها و حومه (به ویژه در نزدیکی آبراه ها)، انتخاب کردن محصولاتی که قابل استفاده مجدد هستند به جای کالاهای یکبارمصرف، پرهیز از استفاده از کالاهایی که بیش از حد بسته بندی شده اند. اینها تنها چند مثال اندک هستند.