تقریباً از سال ۱۹۴۸ که ظروف پلاستیکی نگه داری غذا برای اولین بار تولید شدند، ما در حال استفاده مداوم پلاستیک در خانه هایمان هستیم. در حال حاضر پلاستیک در خانه ها، مدارس، و حتی درون بدن حیوانات آبزی و در واقع در تمام رودخانه ها و اقیانوس ها قابل یافتن است.
در هر سال حدود ۵۰۰ بیلیون تا ۱ تریلیون کیسه پلاستیک در جهان استفاده می گردد. یعنی بیشتر از یک میلیون کیسه پلاستیک در هر دقیقه استفاده میشود.
حدود ۱،۰۰۰،۰۰۰ بطری پلاستیکی در هر دقیقه در کل دنیا فروخته میشود. این مقدار معادل با فروخته شدن ۵۲۵،۶۰۰،۰۰۰،۰۰۰ بطری پلاستیکی در سال است.اما نکته قابل توجه اینکه کمتر از نصف آنها بازیافت میشود و فقط ۷% آنها تبدیل به بطری های جدید میگردد.
از سال ۲۰۰۰ تا کنون صنعت پلاستیک ۴۱ میلیارد تن پلاستیک تولید کرده است. به طور متوسط هر سال ۸ میلیون تن پلاستیک وارد اقیانوس ها میشود. تا سال ۲۰۵۰ میزان پلاستیک موجود در اقیانوس ها (از نظر وزنی) از ماهی های موجود بیشتر خواهد بود.
همه چیز به هم متصل است. نهرها به دریاچه ها و رودخانه ها میریزند؛ و رودخانه ها به اقیانوس ها جاری میشوند. اقیانوس غذای گونه های متعددی از موجودات، از حشرات تا پرندگان، ماهی ها تا خرس ها و انسان ها را تأمین می کنند. چیزی که آب را تحت تأثیر قرار دهد، در نهایت بر روی ما هم تأثیر خواهد گذاشت.
آلودگی پلاستیکی در آبهای شیرین و شور یک مشکل بزرگ است. برخی حیوانات پلاستیک می خورند، مریض میشوند و احتمالا میمیرند. بقیه در آنها گرفتار شده و صدمه میبینند.
هم اینک میکروپلاستیک ها، در موجودات ریز ذره بینی که کوچکترین عضو زنجیره غذایی دریایی هم هستند، دیده میشوند. ذرات پلاستیک در آب آشامیدنی و غذاهای دریایی که میخوریم هم وجود دارند.
پرندگان دریایی به میزان قابل توجهی پلاستیک میخورند. تا سال ۲۰۵۰ میلادی تقریبا تمامی گونه های پرنده جستجوگر اقیانوسی ممکن است پلاستیک خورده باشند.
چرا پرندگان پلاستیک میخورند؟
جوابش غافلگیرکننده است. جلبکها اطراف ذرات پلاستیک در اقیانوس میرویند و بویی همانند غذا برای بعضی پرندگان دریایی متصاعد میکنند.
در این تصویر میبینید که کدام یک از کشورهای جهان، استفاده از کیسه های پلاستیکی را ممنوع کرده اند.
(در کشورهای با رنگ آبی تیره، استفاده از کیسه های پلاستیکی به طور کامل ممنوع اعلام شده است)